2015. november 4., szerda

Étteremajánló recepttel: Garage á manger és egy igazán jó sütőtökleves



Szerző: Horák Katalin (Kovács Zsuzsa felvételei)

Régen ajánlottam már éttermet, recepttel együtt még soha, de miután sikerült a levest reprodukálni, jöjjön a Garage á manger. (Uccle, Rue Washington 185.)

Nehéz megtalálni, az utcáról ugyanis csak az antikvárium látszik, az étterem az alagsorban bújik meg. A berendezésért önmagában érdemes benézni, rengeteg a látnivaló.


A konyha nyitott, látszik, hogy hogyan készülnek az ételek, milyen alapanyagokból dolgoznak.









Kétféle menü van, egész héten ezt főzik, kiváló alapanyagokból  látszólag egyszerűen elkészítve. Az ára ehhez képest barátságos. (túl nagy adagokra ne számítsunk, de jól lehet lakni a három fogással). Fekete táblára írják krétával, ezt minden héten meg lehet nézni a Facebook oldalukon.



Amikor ott voltunk, sütőtökös-vöröslencse leves volt az egyik előétel, ami teljesen hozta az otthoni vadas ízét és annyira ízlett, hogy azóta többször is megfőztem itthon.  Utána rozé kacsamellet adtak brokkolival, sült tökkel és vajban sütött polentarudakkal. ( kukoricadara tejben felfőzve, parmezánnal ízesítve, aztán rudakra vágva és kisütve). 



Végül creme brulée és sóskaramellás tejberizs között lehetett választani.

Ez pedig a vöröslencsés-sütőtökleves, gyönyörű narancssárga és nagyon pikáns. Még azok is szerették, akik a krémleveseket és a sütőtököt is messziről kerülik. Kísérleteztem, eredetileg egy Nigella-receptből indultam ki, de aztán annyit változtattam rajta, hogy tényleg a sajátomnak mondhatom.



Hozzávalók:

1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
1 evőkanál barnacukor (kristálycukor is jó)
1 citrom
1 narancs
1 közepes sárgarépa kockákra vágva
1 közepes kanadai sütőtök (vajtök) fele, meghámozva, kimagozva
1 csésze (2,5 dl) vöröslencse
kakukkfű
só, bors
7 dl zöldségleves (vagy 1 leveskocka)

a tálaláshoz : tejföl vagy krémes joghurt

A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és felkockázzuk (a fokhagymát nagyon apróra).
Az olajon karamellizáljuk a barnacukrot, majd amikor szép barna lesz, rádobjuk a vöröshagymát. 2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Egy percig pároljuk, majd beledobjuk a sárgarépát és a sütőtököt, kicsit átforgatjuk, csipetnyi kakukkfűvel fűszerezzuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáöntjük a levest, majd a vöröslencsét. Beleteszünk egy kis darabka megmosott citromhéjat.  Felforraljuk, majd 20-25 percig főzzük, amíg a répa és sütőtök meg nem puhul (a lencse szét is főhet).
Ezután kicsit kihűtjük, kivesszük a citromhéjat és összeturmixoljuk. Elég sűrű lesz. Hozzáadjuk a narancs kifacsart levét, citromlével savanyítjuk. Ha még mindig sűrű lenne, levessel vagy kevés vízzel higíthatjuk, esetleg tejfölt vagy joghurtot adhatunk hozzá.
Pirított kenyérrel és tejföllel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése